No teniu llet crua i us dieu Llet Crua?
Des de que vam obrir Llet Crua, ara fa 5 anys, és molt possible que la pregunta que més vegades hem contestat és: “teniu llet crua?”
Per cert, si vols saber què és la llet crua, pots mirar aquest altre post >
Reconeixem que és una mica estrany posar un nom al teu negoci i vendre una àmplia varietat d’articles menys el que anuncia el teu nom. Si s’apliquessin les mateixes normes al món real i al món virtual, algú ens podria acusar de fer pescaclics>, és a dir, anunciar una cosa per a fer entrar la gent a la botiga i un cop dins ensenyar un producte totalment diferent.
El que passa és que aquesta discordança entre el títol i el contingut de la botiga té una explicació. Quan es va obrir Llet Crua, la botiga, la venta de llet crua a Catalunya estava prohibida i ni tan sols hi havia previsió de que aquesta comercialització fos permesa en el futur immediat.
Vam optar per posar-nos aquest nom perquè tal i com expliquem a una de les parets de la botiga, creiem que són els formatges fets amb llet crua, els que respecten i transmeten millor les qualitat d’un territori i d’una llet de qualitat. Expliquem més sobre aquest tema en aquest altre post.
Però i perquè no venem llet crua ara que està permès?
Doncs perquè la llei de llet crua publicada al DOGC> és una llei que obliga al venedor a rebre la llet un màxim de 24 hores després de la seva munyida i la caducitat serà de 3 dies des del moment de la munyida. Cosa que fa que només sigui rentable vendre llet crua a la mateixa explotació però no en botiga. Per altra banda, aquesta llet -segons la llei- ha de dur una etiqueta on es llegeixi “llet crua de vaca no tractada tèrmicament: cal bullir-la abans del seu consum”.
Si bullim la llet a casa, l’estem pasteuritzant. És més, l’estem portant a 100º, mentre que les granges especialitzades en llet fresca no solen passar dels 72 graus durant poc més de 5 segons. Aquests 25 graus no només són importants per no maltractar la llet, si no que ecològicament serà molt més eficient -i segur- que la pasteurització es faci a la granja i en grans quantitats que no pas a cada una de les llars i de litre en litre.
“Som conscients que l’esperit de la llei és -tal i com s’anuncia al redactat- el de crear un “vincle” entre productors i consumidors. I és bo potenciar el comerç de proximitat i fins i tot el comerç en origen, i precisament, aquest és un un dels objectius de la botiga, vincular els que mengem amb la gent que ens fa el menjar, però sembla ser que la llet no és el millor producte per a crear aquest vincle.”
Ja per altra banda, si l’interès del Govern és potenciar el que des ells anomenen els “bons ramaders” i els seus productes, potser seria millor afavorir la producció de llet fresca i -en canvi- evitar les ajudes sobre la llet ultrapasteuritzada, la llet en tetrabrick-. Hem de recordar que l’estat espanyol és un dels països que menys llet fresca consumeix i més llet en tetrabrick es ven als supermercats, un producte que els consumidors dels Estats Units van rebutjar ja als anys 80 per insípid i poc fiable.
És una gran llàstima que no es potencïi el consum de llet crua, sense cap tipus de tractament tèrmic que l’empobreixi. La pasteurització elimina la majoria de patògens, però també elimina soques probiòtiques benefactores que no suporten temperatures superiors als 30º C, com son les del quefir.
La llet fermentada perd TOTS els microorganismes patògens, fins i tot els que no son eliminats per la pasteurització, perquè el quefir la porta a un pH de 4-4,5, incompatible amb la supervivència dels microorganismes patògens. Però perquè el quefir la pugui fermentar sense que s’hagin perdut les soques bones, ha de ser llet crua, una vegada la seva temperatura hagi baixat a 30º C, després de sortir de l’animal (a uns 37º C).
El quefir també hidrolitza la caseïna (la ptoreïna de la llet), fent-la més digerible i evitant al·lèrgies. S’ha estudiat la intol·lerància a la lactosa i observat que no es produeix quan la llet no ha estat pasteuritzada. En tot cas, com que el quefir la transforma en àcid làctic, ja no es produiria.
D’aquesta manera podem consumir llet amb totes les seves propietats i beneficis. I, si s’arriba a autoritzar la comercialització de llet crua de cabra o d’ovella, podrem gaudir del millor nutrient de l’univers.
Me n’alegro moltíssim de poder llegir un comentari reflectint tot allò que he estat repetint constantment a tanta gent sobre la llet i el quefir. Ja havia perdut l’esperança. Gràcies. I tant de bo legalitzin la venta de llet crua d’ovella i de cabra. Ara mateix l’he de comprar a un particular.
Hola, em podríes facilitar a quin particular li compres la llet d’ovella o cabra crua de qualitat o amb qui puc contactar per comprar-ne? (entenc que si és apta per a consum directe son d’ovelles i cabres de pastura, sense antibiòtics ni pinsos, exemptes de brucel·losis, tuberculosis, perineumonía, mamitis, tricomoniasis i leucosis i també que el recompte de cèl·lules somàtiques i bacteris estigui per sota del marcat per la llei), és a dir, que no siguin d’explotacions intensives de bestiar. Visc a Barcelona i fa anys que estic cercant granges a qui pugués comprar llet crua d’ovella o cabra, em podríeu ajudar? Gràcies.
Hola, em podríes facilitar a quin particular li compres la llet d’ovella o cabra crua de qualitat o amb qui puc contactar per comprar-ne? (entenc que si és apta per a consum directe son d’ovelles i cabres de pastura, sense antibiòtics ni pinsos, exemptes de brucel·losis, tuberculosis, perineumonía, mamitis, tricomoniasis i leucosis i també que el recompte de cèl·lules somàtiques i bacteris estigui per sota del marcat per la llei), és a dir, que no siguin d’explotacions intensives de bestiar. Visc a Barcelona i fa anys que estic cercant granges on pugués comprar llet crua d’ovella o cabra, em podríeu ajudar? Gràcies.
Hola, Marcos.
Primer de tot, disculpes per trigar tan en contestar.
Malauradament, no et podem ajudar gaire perquè pel que tenim entès, la llei de venta de llet crua només fa referència a la llet crua de vaca i per tant, les explotacions que vulguin vendre llet de cabra o ovella per a consum, ho han de fer amb una pasteurització prèvia.
Salutacions.