En la tienda, sobre la nevera, hi tenim aquest text: Volem donar a entendre la nostra estima pel sabor dels formatges de Llet Crua i per les petites explotacions lleteres que fan formatges de manera artesanal. Són formatges fets amb Llet Viva, connectada a les tradicions, als camps i als animals d’on ve. Però també ens agrada contradir-nos: no estem en contra de cap formatge si és bo.
Què és la llet crua?
La llet crua és llet sense pasteuritzar.
Pasteuritzar la llet vol dir escalfar-la durant 15 segons a 72º. Amb la pasteurització el pastor redueix considerablement els microorganismes que podrien fer que la llet es tornés dolenta. Malauradament, la pasteurització també elimina algunes propietats nutritives i organolèptiques de la llet. Per això, si es pot evitar, és millor utilitzar la llet crua.
Així doncs, estadísticament hi ha un parell de raonaments que són extrapolables quan parlem de llet crua:
Amb tot, hi ha molt honroses excepcions. La llei obliga fer els formatges frescos amb llet pasteuritzada i hi ha formatges frescos molt bons. També hi ha denominacions d’origen com Stilton (UK) que obliga -encara avui- a fer formatges amb llet pasteuritzada. A Llet Crua hem trobat un Stilton (i dos) molt bons amb llet pasteuritzada. Podem dir el mateix amb els frescos
Un atre dia, explicarem això de “Afins als formatges”.
10 Comentarios
-
Hola!
Hacen cursos para aprender a hacer quesos?-
Hola Carolina,
en Llet Crua, una vez al mes, aproximadamente, hacemos talleres alrededor del queso.
No descartamos organizar un taller para hacer quesos en casa, pero de momento no está programado.Un saludo
-
-
Hola,
Me parece muy buena vuestra idea de hacer quesos artesanos de la máxima calidad. ¡Enhorabuena!
Sin embargo, me preocupan mucho los riesgos asociados a prescindir del proceso de pasteurización. No he encontrado en vuestra página ninguna información sobre los controles que hacéis sobre las materias primas para garantizar que los quesos no transmitan enfermedades muy serias como la brucelosis o la tuberculosis bovina. ¿Hasta qué punto son seguros vuestros productos?
Saludos
-
Autor
Hola Manuel
en Llet Crua no hacemos quesos. “Sólo” los recomendamos y los vendemos. Los controles para evitar la bruceolosis y la tuberculosis los hacen los elaboradores y vienen refrendados por las inspecciones veterinarias a las que se someten regularmente.
Un saludo
-
-
Formatges sense lactosa
En teniu??-
Autor
Hola, Esther.
Sí, tenim molts formatges, que de manera natural s’han quedat sense lactosa. Son formatges de maduracions llargues de més d’un any.
Vine a visitar-nos i te’ls podem deixar provar.Salut i formatge!
-
-
Hola
Diferencia entre mato i recuit-
Autor
Hola Ricard.
No hi ha una definició oficial i acceptada dins tot el territori que deixi clar què ha de ser un mató, un recuit o un brossat.
Des del punt de vista etimològic, és lògic pensar que un recuit està emparentat amb la ricotta italiana i per tant, es tractaria d’un formatge fet mitjançant el xerigot que es cou i es qualla. Però les variacions son vàlides i estan acceptades. Per exemple, hi ha qui després de coure el xerigot, li posa una mica de formatge.
El mató seria un formatge fresc sense sal.Amb tot, aquestes definicions no son excloents ni gaire precises, o sigui que en més d’un cas, la incògnita pot quedar oberta.
Esperem haver-te ajudat.
-
-
hola, la leche cruda que vendeis es biologica? gracias. cual es el precio x litro?
-
Autor
Hola, lo sentimos, pero no vendemos leche cruda.
Vendemos leche fresca, ecológica y pasteurizada.
-