¿Por qué Llet Crua?

En la tienda, sobre la nevera, hi tenim aquest text: Volem donar a entendre la nostra estima pel sabor dels formatges de Llet Crua i per les petites explotacions lleteres que fan formatges de manera artesanal. Són formatges fets amb Llet Viva, connectada a les tradicions, als camps i als animals d’on ve. Però també ens agrada contradir-nos: no estem en contra de cap formatge si és bo.

Què és la llet crua?
La llet crua és llet sense pasteuritzar.

Pasteuritzar la llet vol dir escalfar-la durant 15 segons a 72º. Amb la pasteurització el pastor redueix considerablement els microorganismes que podrien fer que la llet es tornés dolenta. Malauradament, la pasteurització també elimina algunes propietats nutritives i organolèptiques de la llet. Per això, si es pot evitar, és millor utilitzar la llet crua.


Així doncs, estadísticament hi ha un parell de raonaments que són extrapolables quan parlem de llet crua:

 • Les formatgeries de Llet Crua solen ser més petites que les de llet pasteuritzada. És més fàcil controlar l’estat de la llet si en tens poca quantitat que no pas si en tens molta.
 • És més fàcil trobar un formatge de llet crua complexe que no pas un de llet pasteuritzada.

Amb tot, hi ha molt honroses excepcions. La llei obliga fer els formatges frescos amb llet pasteuritzada i hi ha formatges frescos molt bons. També hi ha denominacions d’origen com Stilton (UK) que obliga -encara avui- a fer formatges amb llet pasteuritzada. A Llet Crua hem trobat un Stilton (i dos) molt bons amb llet pasteuritzada. Podem dir el mateix amb els frescos

Un atre dia, explicarem això de “Afins als formatges”.

4 Comentarios

 1. Carolina 14 de December de 2016 Responder

  Hola!
  Hacen cursos para aprender a hacer quesos?

  • Llet Crua 15 de December de 2016 Responder

   Hola Carolina,

   en Llet Crua, una vez al mes, aproximadamente, hacemos talleres alrededor del queso.
   No descartamos organizar un taller para hacer quesos en casa, pero de momento no está programado.

   Un saludo

 2. Manuel Pastor 19 de May de 2017 Responder

  Hola,

  Me parece muy buena vuestra idea de hacer quesos artesanos de la máxima calidad. ¡Enhorabuena!

  Sin embargo, me preocupan mucho los riesgos asociados a prescindir del proceso de pasteurización. No he encontrado en vuestra página ninguna información sobre los controles que hacéis sobre las materias primas para garantizar que los quesos no transmitan enfermedades muy serias como la brucelosis o la tuberculosis bovina. ¿Hasta qué punto son seguros vuestros productos?

  Saludos

  • Autor
   lletcrua 24 de May de 2017 Responder

   Hola Manuel

   en Llet Crua no hacemos quesos. “Sólo” los recomendamos y los vendemos. Los controles para evitar la bruceolosis y la tuberculosis los hacen los elaboradores y vienen refrendados por las inspecciones veterinarias a las que se someten regularmente.

   Un saludo

Dejar una respuesta

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*