Why raw milk?

In the shop, on the wall above our main cooler, we have the following text:

“We want to convey our appreciation for the taste of raw milk cheeses and the small dairy farms that make cheese by hand. The cheeses are made with raw milk, “live milk”, which directly links to the fields, animals, and traditional cheesemaking methods from which they come.

But, of course, we’re also happy to contradict ourselves: We’re not against any cheese as long as it’s good.”

Què és la llet crua?
La llet crua és llet sense pasteuritzar.

Pasteuritzar la llet vol dir escalfar-la durant 15 segons a 72º. Amb la pasteurització el pastor redueix considerablement els microorganismes que podrien fer que la llet es tornés dolenta. Malauradament, la pasteurització també elimina algunes propietats nutritives i organolèptiques de la llet. Per això, si es pot evitar, és millor utilitzar la llet crua.


Així doncs, estadísticament hi ha un parell de raonaments que són extrapolables quan parlem de llet crua:

  • Les formatgeries de Llet Crua solen ser més petites que les de llet pasteuritzada. És més fàcil controlar l’estat de la llet si en tens poca quantitat que no pas si en tens molta.
  • És més fàcil trobar un formatge de llet crua complexe que no pas un de llet pasteuritzada.

Amb tot, hi ha molt honroses excepcions. La llei obliga fer els formatges frescos amb llet pasteuritzada i hi ha formatges frescos molt bons. També hi ha denominacions d’origen com Stilton (UK) que obliga -encara avui- a fer formatges amb llet pasteuritzada. A Llet Crua hem trobat un Stilton (i dos) molt bons amb llet pasteuritzada. Podem dir el mateix amb els frescos

Un atre dia, explicarem això de “Afins als formatges”.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*