Per què Llet Crua?

A la botiga, sobre la nevera, hi tenim aquest text: Volem donar a entendre la nostra estima pel sabor dels formatges de Llet Crua i per les petites explotacions lleteres que fan formatges de manera artesanal. Són formatges fets amb Llet Viva, connectada a les tradicions, als camps i als animals d’on ve. Però també ens agrada contradir-nos: no estem en contra de cap formatge si és bo.

Què és la llet crua?
La llet crua és llet sense pasteuritzar.

Pasteuritzar la llet vol dir escalfar-la durant 15 segons a 72º. Amb la pasteurització el pastor redueix considerablement els microorganismes que podrien fer que la llet es tornés dolenta. Malauradament, la pasteurització també elimina algunes propietats nutritives i organolèptiques de la llet. Per això, si es pot evitar, és millor utilitzar la llet crua.


Així doncs, estadísticament hi ha un parell de raonaments que són extrapolables quan parlem de llet crua:

 • Les formatgeries de Llet Crua solen ser més petites que les de llet pasteuritzada. És més fàcil controlar l’estat de la llet si en tens poca quantitat que no pas si en tens molta.
 • És més fàcil trobar un formatge de llet crua complexe que no pas un de llet pasteuritzada.

Amb tot, hi ha molt honroses excepcions. La llei obliga fer els formatges frescos amb llet pasteuritzada i hi ha formatges frescos molt bons. També hi ha denominacions d’origen com Stilton (UK) que obliga -encara avui- a fer formatges amb llet pasteuritzada. A Llet Crua hem trobat un Stilton (i dos) molt bons amb llet pasteuritzada. Podem dir el mateix amb els frescos

Un atre dia, explicarem això de “Afins als formatges”.

14 Comentaris

 1. Martí Vicente 26 de maig de 2016 Reply

  Si us agrada Stilton i voleu un formatge blau practicament igual però amb llet crua, eu de tastar l’Stichelton, és magnific.

  • Author
   lletcrua 30 de maig de 2016 Reply

   Hola, Martí

   coneixem l’Stichelton, ens sembla un formatge magnífic i no descartem tenir-lo algun dia a Llet Crua.
   Però de moment, no ens atrevim a deixar de tenir l’Stilton. Tenim clients que s’enfadarien molt després d’haver-los convertit en addictes.
   Gràcies pel teu comentari

 2. Martine Joulia 28 de novembre de 2016 Reply

  Nada, pasando por aquí… Muy buena web, y mejores quesos! Lo mejor del Mercat Nou sois vosotros!

  • Author
   lletcrua 28 de novembre de 2016 Reply

   Muchas gracias, Martine. Gracias sobre todo por acompañarnos en nuestra pasión por los quesos y los productores artesanales

 3. Núria 11 de febrer de 2017 Reply

  No feu tastos de formatges?

  • Author
   lletcrua 16 de febrer de 2017 Reply

   Hola, Núria

   Sí que fem tastos de formatges. Els fem amb places limitades (10) i mirem d’organitzar-ne un al mes, aproximadament. Compta que al mes de març en farem.
   Publicarem les dates online. Segurament al facebook i al twitter i instagram. També mirarem de publicar-ho aquí, a la nostra web, tot i que ara l’estem modificant i no sé si arribarem a temps.

   Gràcies per tot

 4. marie 9 de desembre de 2017 Reply

  “visito” la vostra web per primera vegada avui i os felicito per prioritzar els formatges de llet crua ..! parlant de “blau” , os recomano el “bleu de termignon” …si es que en trobeu !!es un regal .. jo nomès he pogut manjar 2 cops !! os el recomano !!! a veure si os puc visitar “in situ” ben aviat !
  Moltes felicitats !
  Marie

  • Author
   lletcrua 27 de desembre de 2017 Reply

   Hola, coneixem el bleu de Termignon i estem molt d’acord. És un blau fantàstic. No descartem tenir-lo a la botiga. Moltes gràcies per les teves paraules.

 5. Sonia 27 de desembre de 2017 Reply

  Bon dia, volia preguntar-vos si veneu llet crua d’ovella o vaca. Moltes gràcies.

  • Author
   lletcrua 27 de desembre de 2017 Reply

   Hola, de moment a Catalunya, no està permès vendre llet crua -sense pasteuritzar- a les botigues. Si algun dia es canviés la llei, ens ho podríem plantejar. Amb tot, estem molt a favor de la llet crua per a fer formatges. Per a beure, creiem que una pasteurització lleu pot evitar molts problemes. De moment, tenim llet de vaca ecològica i llet de cabra. Ambdues, pasteuritzades. Si et calgués llet d’ovella pasteuritzada, te la podríem portar sota comanda.

 6. Isabel 7 d'agost de 2018 Reply

  Me gustaría saber si vendeis leche cruda ecológica ahora que a partir de Julio ya se ha aprovado su venta en Cataluña. Me interesa leche cruda ecológica garantizada para poder consumirla sin pasteurizar.
  Gracias

  • Author
   lletcrua 8 d'agost de 2018 Reply

   Hola, Isabel.
   De moment, la llet de vaca que tenim a la venta és ecològica i amb una pasteurizació molt lleu. A més, no està homogeneïtzada.
   El nom de la nostra botiga fa referència a la matèria prima dels formatges artesans, que sovint és la llet crua.
   Amb tot, és possible que en el futur oferim llet sense pasteuritzar però serà per encàrrec i nosaltres no recomanem el consum directe si no es bull (i per tant, pasteuritza).

 7. Adrián García de La Osa 16 de juny de 2019 Reply

  On puc veure els preus dels vostres formatges?, grácies!!

  • Author
   lletcrua 18 de juny de 2019 Reply

   Hola, ho sentim, però no tenim els preus online. Només es poden veure si vens a la botiga. El cas és que la nostra selecció canvia massa sovint com per a tenir un llistat actualitzat online.

   Salutacions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*