Què és la llet crua?
La llet crua és llet sense pasteuritzar.
Pasteuritzar la llet vol dir escalfar-la durant 15 segons a 72º. Amb la pasteurització el pastor redueix considerablement els microorganismes que podrien fer que la llet es tornés dolenta. Malauradament, la pasteurització també elimina algunes propietats nutritives i organolèptiques de la llet. Per això, si es pot evitar, és millor utilitzar la llet crua.
Amb tot, hi ha molt honroses excepcions. La llei obliga fer els formatges frescos amb llet pasteuritzada i hi ha formatges frescos molt bons. També hi ha denominacions d’origen com Stilton (UK) que obliga -encara avui- a fer formatges amb llet pasteuritzada. A Llet Crua hem trobat un Stilton (i dos) molt bons amb llet pasteuritzada. Podem dir el mateix amb els frescos Un atre dia, explicarem això de “Afins als formatges”.
Així doncs, estadísticament hi ha un parell de raonaments que són extrapolables quan parlem de llet crua:
10 Comentaris
-
Si us agrada Stilton i voleu un formatge blau practicament igual però amb llet crua, eu de tastar l’Stichelton, és magnific.
-
Author
Hola, Martí
coneixem l’Stichelton, ens sembla un formatge magnífic i no descartem tenir-lo algun dia a Llet Crua.
Però de moment, no ens atrevim a deixar de tenir l’Stilton. Tenim clients que s’enfadarien molt després d’haver-los convertit en addictes.
Gràcies pel teu comentari
-
-
Nada, pasando por aquí… Muy buena web, y mejores quesos! Lo mejor del Mercat Nou sois vosotros!
-
Author
Muchas gracias, Martine. Gracias sobre todo por acompañarnos en nuestra pasión por los quesos y los productores artesanales
-
-
No feu tastos de formatges?
-
Author
Hola, Núria
Sí que fem tastos de formatges. Els fem amb places limitades (10) i mirem d’organitzar-ne un al mes, aproximadament. Compta que al mes de març en farem.
Publicarem les dates online. Segurament al facebook i al twitter i instagram. També mirarem de publicar-ho aquí, a la nostra web, tot i que ara l’estem modificant i no sé si arribarem a temps.Gràcies per tot
-
-
“visito” la vostra web per primera vegada avui i os felicito per prioritzar els formatges de llet crua ..! parlant de “blau” , os recomano el “bleu de termignon” …si es que en trobeu !!es un regal .. jo nomès he pogut manjar 2 cops !! os el recomano !!! a veure si os puc visitar “in situ” ben aviat !
Moltes felicitats !
Marie-
Author
Hola, coneixem el bleu de Termignon i estem molt d’acord. És un blau fantàstic. No descartem tenir-lo a la botiga. Moltes gràcies per les teves paraules.
-
-
Bon dia, volia preguntar-vos si veneu llet crua d’ovella o vaca. Moltes gràcies.
-
Author
Hola, de moment a Catalunya, no està permès vendre llet crua -sense pasteuritzar- a les botigues. Si algun dia es canviés la llei, ens ho podríem plantejar. Amb tot, estem molt a favor de la llet crua per a fer formatges. Per a beure, creiem que una pasteurització lleu pot evitar molts problemes. De moment, tenim llet de vaca ecològica i llet de cabra. Ambdues, pasteuritzades. Si et calgués llet d’ovella pasteuritzada, te la podríem portar sota comanda.
-