Per què Llet Crua?

A la botiga, sobre la nevera, hi tenim aquest text: Volem donar a entendre la nostra estima pel sabor dels formatges de Llet Crua i per les petites explotacions lleteres que fan formatges de manera artesanal. Són formatges fets amb Llet Viva, connectada a les tradicions, als camps i als animals d’on ve. Però també ens agrada contradir-nos: no estem en contra de cap formatge si és bo.

Què és la llet crua?
La llet crua és llet sense pasteuritzar.

Pasteuritzar la llet vol dir escalfar-la durant 15 segons a 72º. Amb la pasteurització el pastor redueix considerablement els microorganismes que podrien fer que la llet es tornés dolenta. Malauradament, la pasteurització també elimina algunes propietats nutritives i organolèptiques de la llet. Per això, si es pot evitar, és millor utilitzar la llet crua.


Així doncs, estadísticament hi ha un parell de raonaments que són extrapolables quan parlem de llet crua:

  • Les formatgeries de Llet Crua solen ser més petites que les de llet pasteuritzada. És més fàcil controlar l’estat de la llet si en tens poca quantitat que no pas si en tens molta.
  • És més fàcil trobar un formatge de llet crua complexe que no pas un de llet pasteuritzada.

Amb tot, hi ha molt honroses excepcions. La llei obliga fer els formatges frescos amb llet pasteuritzada i hi ha formatges frescos molt bons. També hi ha denominacions d’origen com Stilton (UK) que obliga -encara avui- a fer formatges amb llet pasteuritzada. A Llet Crua hem trobat un Stilton (i dos) molt bons amb llet pasteuritzada. Podem dir el mateix amb els frescos

Un atre dia, explicarem això de “Afins als formatges”.

6 Comentaris

  1. Martí Vicente 26 de maig de 2016 Reply

    Si us agrada Stilton i voleu un formatge blau practicament igual però amb llet crua, eu de tastar l’Stichelton, és magnific.

    • Author
      lletcrua 30 de maig de 2016 Reply

      Hola, Martí

      coneixem l’Stichelton, ens sembla un formatge magnífic i no descartem tenir-lo algun dia a Llet Crua.
      Però de moment, no ens atrevim a deixar de tenir l’Stilton. Tenim clients que s’enfadarien molt després d’haver-los convertit en addictes.
      Gràcies pel teu comentari

  2. Martine Joulia 28 de novembre de 2016 Reply

    Nada, pasando por aquí… Muy buena web, y mejores quesos! Lo mejor del Mercat Nou sois vosotros!

    • Author
      lletcrua 28 de novembre de 2016 Reply

      Muchas gracias, Martine. Gracias sobre todo por acompañarnos en nuestra pasión por los quesos y los productores artesanales

  3. Núria 11 de febrer de 2017 Reply

    No feu tastos de formatges?

    • Author
      lletcrua 16 de febrer de 2017 Reply

      Hola, Núria

      Sí que fem tastos de formatges. Els fem amb places limitades (10) i mirem d’organitzar-ne un al mes, aproximadament. Compta que al mes de març en farem.
      Publicarem les dates online. Segurament al facebook i al twitter i instagram. També mirarem de publicar-ho aquí, a la nostra web, tot i que ara l’estem modificant i no sé si arribarem a temps.

      Gràcies per tot

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*